Sebelum membuat keputusan untuk memberi ukuran langsir kepada kami, sudah tentu anda melakukan sedikit penyelidikan untuk membuat ruang sesebuah kelihatan lebih luas.

Design langsir yang Ai Curtains sediakan dalam pelbagai bentuk,corak dan saiz mengikut ketebalan kain ,panjang kain dan kualiti kain. Namun,jika anda memilih fabrik sedikit murah sekalipun, jika kena dengan teknik ukuran yang betul mampu menjadikan ruang di setiap rumah anda tampak luas dan tinggi walaupun silingnya agak rendah. Contohnya pemasangan langsir dari siling ke lantai menjadikan bilik kelihatan lebih tinggi,lebih elegan,manakala langsir lopak boleh menjadikan bilik berasa lebih hangat dan selesa. Walaubagaimanapun, jika anda bercadang untuk meletakkan perabot besar berhampiran tingkap, ciri ini mungkin tidak sesuai dengan rupa bilik anda.

Berikut adalah 3 jenis panjang langsir yang menetapkan suasana untuk bilik anda.

1. Dapatkan langsir sepanjang siling ke lantai untuk penampilan moden dan canggih.

Tirai tipis dari siling ke lantai untuk tingkap yang membentuk dinding kediaman anda mencipta pemandangan yang indah dalam rumah. Persediaan ini membuatkan bilik berubah sepanjang hari,mengikut matahari semasa ia naik dan terbenam.

Langsir jenis ini paling baik dipasang dengan landasan tertutup siling yang memberikan tingkap anda kesan beralun semasa ia tergantung dari siling hingga ke lantai. Ia bagus untuk bilik dengan siling tinggi , tingkap 2 panel atau tingkap biasa.

Ruang tamu yang direka dengan baik dengan langsir siling ke lantai yang elegan pastinya akan menetapkan suasana untuk hidangan dalaman yang hebat dan masa keluarga istimewa yang dihabiskan dengan bergaya. Ia benar-benar membuatkan isi rumah anda mempunyai bergaya moden.

2. Pilih panjang langsir standard yang sama tinggi dengan tingkap anda untuk penampilan tradisional.

Langsir biasa yang dipasang di dinding paling sesuai untuk bilik yang tidak memerlukan langsir panjang terutamanya. Ia boleh dipasangkan dengan valens atau dinding tiruan untuk menjadikannya kelihatan seperti langsir siling ke lantai juga.

Panjang langsir standard hanya lebih lebar atau lebih tinggi sedikit daripada tingkap anda dan digantung dengan trek biasa yang dipasang di dinding. Apabila dipasangkan dengan set langsir gelap dan tirai, ia memberikan ruang bilik yang penuh dan terlindung.

Ia dikenali sebagai langsir setinggi lantai yang memberikan bilik nampak penuh dan dilengkapi dengan pintu “sliding door” atau kawasan pintu pagar balkoni. Langsir jenis ini biasanya setinggi dan lebar seperti kawasan yang mereka tutupi dan boleh dipisahkan untuk memberi bilik penuh cahaya matahari pagi pada waktu pagi, mengudarakan bilik, dan disesuaikan mengikut keperluan penghuni sepanjang hari. Ia paling sesuai untuk bilik tidur pasangan, ruang tamu, dan bilik sosial.

3. Untuk lebih elegan, rancang untuk langsir yang cukup panjang untuk dikumpulkan atau dicantum di dasar tingkap anda.

Langsir lopak direka untuk cukup panjang ,labuh dan berkumpul di atas lantai. Langsir begini memberikan bilik suasana yang selesa dan mengantuk seolah-olah ianya adalah baju tidur panjang yang diseret melintasi bilik. Dipasangkan dengan warna kuning air atau rona terang, anda mendapat reka bentuk bilik tidur berinspirasikan Nordic yang cantik. Jika anda mempunyai cita rasa untuk warna yang lebih gelap, langsir lopak boleh membantu anda mencapai rupa ruang makan yang lebih maksimal.

Kadang-kadang, “less is more”. Jika kawasan dapur, ruang belajar atau bilik tidur anda menggunakan perabot yang kekal dekat dengan dinding dan betul-betul di bawah tingkap, sebaiknya rancang langsir apron ringkas. Langsir yang boleh diakses ini mudah dibuka dan ditutup serta digantung betul-betul di ambang supaya haiwan peliharaan atau anak kecil anda tidak dapat mencapainya dengan mudah. Ia juga boleh diletakkan di dapur, bilik belajar, atau mana-mana bilik yang perlu disiarkan sepanjang hari.

Jika anda ragu-ragu untuk tentukan design mana yang sesuai dengan ruang rumah anda, terus hubungi wakil kami di SINI atau terus walk in ke showroom Ai Curtains di alamat :

Ai Curtains Home Furnishing SDN. BHD.
29-2, Jalan Elektron U16/D, Seksyen U16,
Denai Alam, 40160 Shah Alam, Selangor
📠 : 03-7831 7365

Leave A Comment