Sama ada anda sedang mencari langsir Blackout untuk bilik tidur, bilik media atau mana-mana ruang lain yang anda perlukan untuk menghalang cahaya, berikut ialah cara-cara anda boleh mencari set yang betul!

 

Langsir Blackout atau nama lainnya “langsir gelap” adalah seperti namanya, ia adalah langsir yang menggelapkan bilik apabila ditutup dengan menghalang cahaya matahari. Lazimnya, ia terdiri daripada fabrik kain tebal yang ditenun padat, seperti suede, baldu atau kain felt yang berlapis-lapis di atas satu sama lain.

Sebelum kami menerangkan secara terperinci tentang Langsir Blackout, terdapat beberapa istilah industri yang perlu anda ketahui sebagai pengguna.

Kemasan berkelompok/silikon merujuk kepada lapisan salutan yang digunakan pada bahagian atas fabrik untuk memberikan kesan pada langsir. Untuk langsir Blackout konvensional, zarah gentian kecil digunakan sebagai kemasan permukaan untuk memberikan fabrik sifat menyekat cahayanya. Proses ini dikenali sebagai berbondong-bondong. Sebaliknya, Ai Curtains menggunakan menggunakan kemasan silikon bagi langsir blackout kami. Kemasan ini menggunakan bahan yang sama yang terdapat pada cermin tingkap.

Ai Curtains menyediakan empat jenis langsir Blackout untuk memenuhi keperluan menggelapkan bilik anda.

Jenis Langsir Ciri-ciri
Langsir Dimout Pilihan langsir yang lebih murah untuk menghalang cahaya dari bilik anda. Langsir dimout menyekat hanya 90% cahaya daripada memasuki bilik. Terdiri daripada 3 lapisan.

Lapisan 1: Kain Hiasan
Lapisan 2: Kain Lapik Hitam Tebal
Lapisan 3: Kain Hiasan

Kain dimout tidak menyekat 100% cahaya. 

Langsir Hitam 100% Konvensional

(4 lapisan dengan kemasan tebal)

Menyekat 100% cahaya daripada memasuki bilik.Dibuat dengan 4 lapisan.

Lapisan 1 : Kemasan Tebal
Lapisan 2 : Benang hitam ketumpatan tinggi
Lapisan 3 : Kain lapik putih tebal
Lapisan 4 : Kain Hiasan

Langsir Blackout yang lebih mampu milik yang tahan 5-6 tahun 

Langsir Blackout 100% Generasi ke-2

(4 lapisan dengan kemasan silikon)

Dihasilkan supaya mudah diselenggara,boleh di basuh dan tahan lama.Menyekat 100% cahaya daripada memasuki bilik. Diperbuat dengan 4 lapisan.

Lapisan 1 : Kemasa Silikon
Lapisan 2 : Benang hitam ketumpatan tinggi
Lapisan 3 : Kain lapik putih tebal
Lapisan 4 : Kain Hiasan

Langsir Blackout Generasi ke-3

(4 lapisan dengan Fabrik Nanofibers)

Menggunakan gentian nano di antara fabrik hiasan untuk memberikan kualiti Blackout. Menyekat 100% cahaya daripada memasuki bilik. Dibuat dengan 4 lapisan.

Lapisan 1 : Kain Hiasan
Lapisan 2 : Fabrik Nanofibers
Lapisan 3 : Fabrik Nanofibers
Lapisan 4 : Kain Hiasan

Perbandingan sebelah menyebelah cahaya yang melalui fabrik tidak Blackout dan fabrik Dimout. Gif di atas menunjukkan cahaya menembusi dengan jelas melalui fabrik bukan Blackout berbanding melalui fabrik Dimout. Kain dimout masih mampu menyekat 90% cahaya.

Perbandingan sebelah menyebelah tiga jenis tirai 4 lapisan 100% Blackout yang berbeza. Dibuat dengan 4 lapisan fabrik, setiap lapisan membantu menyekat 100% cahaya daripada memasuki bilik. Perbezaan antara ketiga-tiga jenis adalah struktur 4 lapisan fabrik.

Imej di atas memecahkan 4 lapisan untuk tirai Blackout 100% Generasi ke-2 kami, juga dikenali sebagai 4 Lapis dengan Tirai Blackout Kemasan Silikon.

Berikut adalah beberapa petua untuk mencari Langsir Blackout.

1. Langsir Blackout boleh kalis air.

Di samping memberikan kemasan bergaya pada bilik anda, langsir Blackout juga mudah diselenggara.Ini kerana kualiti fabrik kalis air yang menghalang fabriknya daripada menyerap minyak atau zarah air di udara, atau apabila terpercik pada permukaannya. Ini bermakna jika anda mempunyai anak kecik dan menumpahkan air,ianya tidak memberi kesan pada langsir anda.Kualiti kalis air juga menghalang habuk daripada berkumpul pada fabrik dan mudah untuk membersihkannya dengan hanya mengelap.

Sehinggakan koleksi langsir Blackout dari Ai Curtains menjadi kegemaran pelanggan kami untuk dipasang di pelbagai jenis tempat, seperti di bilik tetamu, bilik tidur, kawasan lounge dan kawasan kafe.

2. Langsir gelap boleh menjadi kalis api selain nampak cantik bergaya!

Sebagai keperluan keselamatan, langsir pemadaman, terutamanya yang dipasang di hotel, mestilah kalis api. Ini bermakna fabrik dan bahan berkelompok yang digunakan untuk membuat langsir ini dapat memperlahankan api daripada merebak ke langsir, serta mengurangkan jumlah asap yang memenuhi dalam bilik. Asap inilah yang menyebabkan kebakaran dalam rumah boleh membawa maut, jadi dengan memasang langsir ini pastinya akan menambah ciri keselamatan tambahan untuk detik-detik hanya dalam kes apabila kebakaran berlaku.

3. Langsir blackout juga boleh mengurangkan bunyi bising!

Langsir blackout meredam bunyi yang mungkin masuk ke dalam bilik dan pada masa yang sama kalis bunyi bilik daripada bergema. Cara ia berfungsi adalah melalui ketumpatan fabrik dan lapisan yang menghalang bunyi daripada sampai ke bilik. Ini bukan bermakna langsir boleh menggantikan tingkap kalis bunyi sama sekali, tetapi akan mengurangkan gangguan bunyi dengan ketara.

Oleh itu, langsir blackout amat membantu untuk bilik yang menghadap lebuh raya yang bising atau bilik yang perlu sunyi. Anda boleh memasang langsir blackout di bilik tidur anda untuk mendapatkan tidur yang lebih lena dan tidak terganggu pada waktu malam, anda juga boleh memasangnya di pintu masuk studio rakaman suara anda, malah anda boleh meletakkannya di pejabat rumah anda untuk memastikan stesen kerja anda cukup senyap untuk anda fokus.

4. Langsir blackout boleh memastikan bilik anda sejuk.

Satu lagi faedah yang mengejutkan apabila memasang langsir Blackout di bilik anda ialah ia dapat memastikan bilik sejuk, dengan memantulkan haba dari permukaannya! Permukaan langsir ini menjadikannya paling sesuai untuk bilik yang menerima banyak matahari pada siang hari. Bukan itu sahaja, dengan menjauhkan haba dari bilik anda, anda juga menjimatkan banyak tenaga penghawa dingin anda. Dalam sesetengah kes, anda juga boleh menyejukkan bilik anda tanpa perlu menghidupkan aircond!

Biasanya, perunding kami akan menasihati anda untuk memasangkan langsir Blackout anda dengan yang tipis untuk menyuraikan lagi cahaya dan haba yang memasuki bilik anda, dan memberi anda pilihan untuk bilik yang gelap sepenuhnya atau yang bercahaya lembut.

Lawati bilik pameran kami atau hubungi perunding kami untuk mendapatkan nasihat tentang cara anda boleh menyesuaikan langsir anda. Ai Curtains telah bekerja dengan pelbagai jenis pelanggan daripada hotel ke rumah mewah ke pejabat korporat, dan mengetahui dengan tepat cara membantu anda mencari set langsir yang paling sesuai untuk premis anda.

Tempah temu janji dengan perunding kami untuk mencari langsir Blackout yang paling sesuai untuk bilik anda!

Leave A Comment