Di rumah, salah satu perkara yang boleh dapat memberi manfaat daripada penerapan mood tenang ini ialah tirai anda. Seperti kebanyakan juruhias dalaman akan beritahu anda, langsir adalah sesuatu yang membuat atau mengasingkan bilik. Walaupun anda memilih reka bentuk yang tepat untuk penutup tingkap, ia hanya satu bahagian daripada proses itu. Bahagian yang lebih penting dan wajib ialah memilih kain/fabrik tirai yang betul.

Pereka fesyen legenda, Giorgio Armani pernah berkata, “Untuk mencipta sesuatu yang luar biasa, fikiran anda sentiasa perlu tumpu pada butiran terkecil.” Kata ini boleh diaplikasikan, bukan sahaja untuk haute couture, tetapi pada semua perkara lain yang boleh dinilai secara estetik.

Untuk membantu anda melalui proses ini, berikut adalah tiga faktor paling penting untuk dipertimbangkan :

Warna

Adalah agak jelas bahawa kain tirai perlu sepadan dengan skema warna bilik. Walau bagaimanapun, memilih warna yang betul dan matching dengan warna dinding kadangkala menjadi sukar juga. Kadang-kadang, ia mungkin menggunakan warna yang melompat keluar, menjadikan tingkap sebagai ciri tertumpu. Pada masa yang lain, warna yang digabungkan mungkin menjadi pilihan yang lebih baik.

Pakar mencadangkan mencipta warna dipadankan dengan barang-barang yang ada didalam bilik – lantai, dinding, perabot, dan sebagainya – dan bawanya bersama anda apabila anda berbelanja untuk kain. Untuk melihat jika kain sepadan dengan palet yang sedia ada, pegang swatch bertentangan kain. Menyimpan koleksi gambar di aplikasi seperti Pinterest mungkin berguna juga disaat mahu memilih warna yang bersesuaian dengan tema. Dengan cara itu, dengan mudah anda dapat membayangkan bagaimana ruang itu kelihatan seperti jika anda menggunakan langsir warna atau cetakan tertentu.

Penyelenggaraan

Dalam kebanyakan kes, langsir pada umumnya dijangka bertahan untuk masa yang agak lama. Jika anda mempunyai anak atau haiwan peliharaan, anda mungkin mahu pilihan yang lebih mudah dikeluarkan dan mudah dibersihkan. Ini bermakna kain yang lebih ringan dan mesin mampu basuh mungkin sesuatu yang lebih sesuai dengan gaya hidup anda. Begitu juga jika gaya hidup anda sebaliknya, kain yang tebal dan tahan lama mungkin sesuai menjadi pilihan.

Bagaimana ia digantung

Fabrik langsir yang berkualiti,tebal dan nampak jatuh memainkan peranan semasa sesi menggantung tirai. Penggunaan reel yang betul dan tepat sesuai dengan bahagian dinding juga memainkan peranan.  Secara umum, baldu, linen, sutera, dan sutera palsu adalah beberapa pilihan terbaik dalam pemilihan fabrik agar kediaman nampak lebih mewah.

Jika anda ragu-ragu untuk tentukan design mana yang sesuai dengan ruang rumah anda, terus hubungi wakil kami di SINI atau terus walk in ke showroom Ai Curtains di alamat :

Ai Curtains Home Furnishing SDN. BHD.
29-2, Jalan Elektron U16/D, Seksyen U16,
Denai Alam, 40160 Shah Alam, Selangor
📠 : 03-7831 7365

Leave A Comment