View Portfolios

4 Jenis Design Langsir Dari Ai Curtains

4 JENIS DESIGN LANGSIR YANG AI CURTAINS SEDIAKAN

Pasti ramai orang dekat luar sana pasti tertanya-tanya apakah Jenis Design Langsir Terkini Yang Ai Curtains Sediakan yang sesuai untuk rumah anda. Tidak diakui sekarang terdapat pelbagai jenis pilihan langsir yang terbaru dan cantik, semuanya terpulang pada individu itu sendiri gaya apa yang sesuai bagi menceriakan kediaman impian masing-masing.

Setiap Jenis Jahitan Langsir Terkini yang anda pilih samada konsep French pleat, Singapore pleat, Eyelet atau Ripplefold akan menggunakan hiasan langsir yang berbeza dimana ia akan banyak mempengaruhi konsep kediaman anda. Anda boleh dapatkan jenis jahitan langsir kesukaan anda di www.aicurtains.com.my

1. French pleat

French pleat adalah paten langsir yg paling basic. Biasanya french pleat dijahit sebagai badan langsir samada utk langsir siang atau pun langsir malam. Paten yang sgt ringkas, namun jika kena dgn gayanya tetap mampu mencantikkan ruang kediaman.

Sangat mudah dikendalikan dicuci dan disimpan. Ramai yang bertanyakan bagaimana rupa Paten French Pleat. Sebenarnya dalam bahasa mudah, kebanyakkan kita memanggil badan langsir atau Langsir Lurus. French Pleat boleh dibuat dalam dua paten iaitu badan dan kening langsir.

Paten ini adalah paten wajib dalam setiap rumah. Tetapi jangan pandang remeh bila anda mengatakan tidak perlu balajar paten ini.

  • silap kiraan ada yang kurang kedut dan ada yang terlebih kedut pula.
  • Lipatan untuk bahagian kiri kanan serta bawah adalah penting, perlu diambil kira untuk pasang siap langsir yang cantik.
  • Teknik menjahit tape turut memainkan peranan, agar tak terjadi senget dan tidak selari apabila siap dijahit kelak.

2. Eyelet

Pada masa ini kebanyakan pemilik rumah lebih mementingkan hiasan yang ringkas dan kemas. Jadi dalam memilih langsir, ramai yang memilih pattern eyelet yang nampak kemas, cantik dan menarik. Selain itu langsir jenis ini lebih mudah untuk dipasang selepas dicuci kerana ia tidak perlu memasang cangkuk.

Untuk menjadikan rumah lebih selesa, kebanyakan pemilik membuat tingkap dengan langsir. Mereka juga menjalankan fungsi praktikal: mereka melindungi bilik dari cahaya matahari yang terang dan debu. Anda boleh menguatkan mereka dengan cara yang berbeza, termasuk – pada cincin. Pengikat seperti ini mudah digunakan dan tidak sukar dipasang.

  • Eyelet atau lelubang adalah gaya langsir moden yang menjadi pilihan kpd mereka yg suka simple. Rumah yg dipasang dgn langsir eyelet kelihatan mewah & elegen
  • Teknik jahitan ringkas, cepat dan kemas membuatkan ia menjadi tarikan kerana lebih menepati ciri-ciri praktikal
  • Jahitan eyelet menggunakan gelung cincin dipasangkan pada lubang bentuk bulat ditebuk pada plain tape saiz 5 inci lebar di bahagian heading (atas/kepala) langsir

3. Singapore pleat

Singapore Curtain ini yang menjadi kegemaran pelanggan masa kini terutamanya yang berumur 40 tahun ke bawah. Ini kerana bagi golongan ini, design langsir yang simple lebih digemari berbanding dengan corak yang lebih mewah (iaitu design yang bertingkat-tingkat, beropol-ropol, dihiasi dengan scallop atau gabungan kesemua design yang ada untuk menampakkan kemewahannya). Bagi mereka, dengan design sebegitu, ia tidak dianggap up-to-date jika dibandingkan dengan design gaya minimalis ini.

Apabila diamati, Singapore Curtain rupanya adalah pinch pleat. Untuk makluman semua, pinch pleat ini sememangnya cantic dilihat walaupun ia dikategorikan sebagai langsir moden. Malah formula 5-4-5-4 ini merupakan kiraan asas untuk menjahit langsir pinch pleat. Walau bagaimanapun, terdapat juga kiraan 2-3-2-3-2 yang digunakan untuk menghasilkan pinch pleat yang tidak cukup kain. Sebab itulah kiraannya dikecilkan bagi menghasilkan rekaan langsir pinch pleat ini.

Sebenarnya, langsir pinch pleat ini mudah dikendalikan oleh pengguna sekaligus menjadi faktor ia diminati dan digemari ramai. Ini kerana anda tidak perlu menghasilkan kedutan yang dikehendaki kerana pinch pleat ini sememangnya sudah tersedia dengan lipatan-lipatan yang tersusun rapi pada langsir tersebut. Anda hanya perlu menggantungkannya sahaja (berbanding dengan langsir yang biasa dijahit tanpa menghasilkan kedutan) daripada lipatan cangkuk langsir. Malah, cangkuk untuk langsir pinch pleat ini hanya menggunakan cangkuk single sahaja. Ia mudah dan murah untuk digunakan pengguna. Biasanya, langsir pinch pleat atau Singapore curtain (yang dikenali ramai) ini boleh dijahit pada langsir siang mahupun langsir malam. Ia sangat selesa dan diminati dengan gayanya yang minimalis. Justeru itu, bagi anda yang baru berjinak-jinak untuk menghasilkan langsir kediaman rumah sendiri, maka cubalah untuk menjahit langsir dengan gaya minimalis iaitu pinch pleat atau Singapore Curtain ini.

4. Ripplefold

Langsir lipatan jenis Ripplefold unik kerana ia boleh dibuka dan ditutup dengan lancar. Seperti namanya, tirai itu kelihatan seperti corak gelombang atau panjang “S” yang berlanjutan selagi panjang tingkap yang diliputi.

Kesan gelombang mengalir lembut ini membolehkan kain menggantung dengan indah dan penampilan keseluruhan menghasilkan kemasan yang sangat kontemporari dan mengikut trend. Dinding ke dinding dan siling ke lantai dilipat langsir benar-benar dapat mengubah ruang, menambah kelembutan pada bilik dengan pergerakan dan tekstur kain.

Jalur yang digunakan tirai itu langsing, yang bermaksud dapat masuk ke ruang kecil antara tingkap dan siling. Inilah yang menjadikan lipatan S sangat bagus untuk tingkap yang lebih tinggi atau tingkap apa pun yang terletak tanpa banyak ruang untuk batang tirai.

Selain itu, jika tingkap anda biasanya kecil, lipatan S dapat membantu anda membuat ilusi ukuran. Menggantung batang tirai anda lebih dekat ke siling dan membiarkan tirai menutup tirai melewati tingkap akan memberi kesan bahawa tingkap anda lebih besar daripada yang ada.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat semasa anda memilih langsir lipatan S anda. Perkara pertama adalah kain.

  • Cuba cari kain yang ringan, lapang, dan lembut. Fabrik yang kaku dapat menjadi kekok dan mengambil lebih banyak ruang.
  • Bahan yang lebih lembut, bagaimanapun, akan dilipat dengan baik dan digantung dengan indah.

Selain itu, anda mempunyai kebebasan untuk memilih kain, reka bentuk, atau penempatan yang anda mahukan. Langsir ini tidak lekang dengan hiasan dalaman yang moden dan juga tradisional, jadi tidak ada yang menghalang anda.

Jika anda sedang mencari langsir yang sempurna dan aksesori trek langsir ataupun produk lain untuk rumah anda, sila layari kami di Ai Curtains. Atau berkunjung terus ke Showroom kami di Setia Alam

Leave A Comment

Title

Go to Top